Důkaz škrobu v potravinách
Laboratorní cvičení a pokusy jsou na chemii to nejzajímavější!
Škrob je přírodní látka, která patří mezi polysacharidy. Je zásobním cukrem u rostlin a důležitým zdrojem energie u živočichů. Obsahují ho zejména obiloviny, luštěniny, brambory, rýže nebo kukuřice. Někdy se přidává do potravin (mléčných výrobků, uzenin, přesnídávek, kečupu apod.) pro jejich zahuštění.
Žáci 9.A a 9.B měli možnost si při laboratorním cvičení v hodinách chemie vyzkoušet, jak se přítomnost škrobu v potravinách dá dokázat. Reakcí škrobu s jodovou tinkturou vzniká tmavě modrofialový produkt. Když se na vzorku potraviny po nakapání Jodisolu objevila tmavá barva, bylo jasné, že tato potravina škrob opravdu obsahuje. Ať už přirozeně (hlíza brambory, rýže, hrách) nebo jako přidanou látku (přesnídávka, sýr, jogurt).
Jak se žákům jejich malá exkurze do světa analytické chemie dařila, se můžete přesvědčit ve fotogalerii.